Święto pizzy i Walentynki

Święto pizzy i Walentynki

28 lutego 2021 Bez kategorii 0

W ramach programu „ Kim zostanę jak dorosnę- poznajemy zawody” uczniowie kl. I Szkoły Przysposabiającej do pracy przygotowali obchody Międzynarodowego Dnia Pizzy. Do udziału w tym smacznym święcie zaprosili całą społeczność szkolną. Spotkanie rozpoczęło się od przedstawienia historii pizzy, czyli wspomnieniem starożytnej Grecji. Pierwsze pizzy wyglądały jak płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i posypane ziołami.

 Współczesna pizza najczęściej wypiekana na drożdżowym spodzie ma różnorakie kształty i wiele dodatków m.in., pieczarki, pomidory,oliwki,ananasy, owoce morza a nawet słodkie owoce i sosy.

Przygotowania do tej uroczystości trwały od rana uczniowie  kl. I SPdP zagnietli  dla każdej klasy ciasto drożdżowe, które pięknie wyrosło. Następnie przygotowali stół pełen dodatków i oznaczyli je etykietami, aby dla wszystkich uczniów były one czytelne. Każdy zespól klasowy wyznaczył swojego szefa który wylosował przepis na przygotowanie własnej  pizzy. Były w śród nich : Margherita  , Hawajska, Capriciosa, Pepperoni, Neapolitańska, Marinara, Sycylijska.  „Szefowie Drużyny” oznaczenia czapkami kucharskimi  przynosili dla swojego zespołu potrzebne do przygotowania danej pizzy składniki, zioła i sosy.   Kiedy już wszystkie pizze zostały przygotowane po kolei trafiały do pieczenia. W wolnym czasie oczekiwania na własne wypieki, każdy zespól klasowy odtworzył przygotowaną przez siebie pizzę na papierze. Powstały piękne, kolorowe i apetyczne prace.

Oczekiwanie na degustację umiliło nam również czytanie poczty walentynkowej. Wszyscy zebrani mogli się pochwalić dowodami sympatii i pięknymi kartkami walentynkowymi. Specjalnie na tą okazję przygotowana fotobudka była okazją do zrobienia sobie pamiątkowego zdjęcia.

Przygotowane pizze były przepyszne. Na zakończenie każdy zespół klasowy dostał okolicznościowy dyplom na pamiątkę obchodów Międzynarodowego  Dnia Pizzy oraz gry planszowe. Wszystkim uczniom i nauczycielom bardzo dziękujemy za udział w tej uroczystości i zapraszamy za rok!

Urszula Niedźwiedź

 

 

 

 

 

Administrator danych osobowych.
Administratorem Państwa danych osobowych będzie dyrektor Specjalnego Ośrodka
Szkolno-Wychowawczego w Zalutyniu, Zalutyń 25, 21-530 Piszczac
Inspektor ochrony danych
Inspektorem Ochrony Danych (IOD) jest Sebastian Bogusz. Można się z nim kontaktować
e-mailem na adres: iod@piszczac.pl
Cele i podstawy przetwarzania
Będziemy przetwarzać Państwa dane osobowe w związku z wykonywaniem przez administratora zadań realizowanych w interesie publicznym lub sprawowania władzy publicznej powierzonej administratorowi (art. 6 ust. 1 lit. e).
Odbiorcy danych osobowych
Nie udostępniamy Państwa danych osobom trzecim
Okres przechowywania danych
Będziemy przechowywać Państwa dane osobowe do chwili realizacji zadania, do którego dane osobowe zostały zebrane a następnie, jeśli chodzi o materiały archiwalne, przez czas wynikający z przepisów ustawy z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach (Dz.U. 2018 r. poz. 217 ze zm.).
Zgodnie z RODO przysługuje Państwu:
a. prawo dostępu do swoich danych oraz otrzymania ich kopii;
b. prawo do sprostowania (poprawiania) swoich danych;
c. prawo do usunięcia danych osobowych, w sytuacji, gdy przetwarzanie danych nie następuje w celu wywiązania się z obowiązku wynikającego z przepisu prawa lub w ramach sprawowania władzy publicznej;
d. prawo do ograniczenia przetwarzania danych;
e. prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych;
f. prawo do wniesienia skargi do Prezes UODO (na adres Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00 - 193 Warszawa)
Skip to content

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki. więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close