Truskawkowe smakołyki
Nadeszło lato a razem z nim pyszne owoce, wśród nich – truskawki. To uprawiane od dawna owoce sezonowe, na które wyczekujemy z utęsknieniem cały rok. Truskawki to źródło witamin C, mają jej więcej niż pomarańcze. Pyszne, soczyste, czerwone owoce wykorzystywane są w kuchni polskiej do deserów: ciasta, gofry, sorbet z truskawek i koktajli.
My tez postanowiliśmy z nadejściem lata wykorzystać truskawki w pracowni gospodarstwa domowego. Klasa I Szkoły Przysposabiającej do Pracy w ostatnim tygodniu roku szkolnego przygotowała pyszne gofry z bitą śmietaną i truskawkami oraz pyszne ciasto truskawkowe z galaretką. Każdy z uczniów bardzo aktywnie uczestniczył w pracach kulinarnych. Jedni wykonywali ciasto według przepisu, inni wypiekali gofry a jeszcze inni realizowali się w dekorowaniu gofrów. Wszystkim truskawkowe wypieki bardzo smakowały.
Urszula Niedźwiedź