Jesienne przysmaki kl I Spdp
Jesień to pora roku, kiedy zbieramy większość warzyw i owoców aby przechować je lub wykonać z nich przetwory na zimę. Również jesienią możemy przygotować dania z sezonowych owoców i warzyw. Mogą to być zupy, przystawki i desery. W ramach zajęć przysposobienia do pracy nasi uczniowie nauczyli się przygotowywać następujące smakołyki:
z rumianych jabłek powstała pyszna szarlotka oraz ryż z jabłkami i cynamonem,
z cukinii aromatyczne placuszki z dodatkiem mięty,
z pomarańczowej dyni kremowa zupa,
a z marchwi apetyczne ciasto marchewkowe.
Podczas zajęć kulinarnych uczniowie mieli możliwość wielozmysłowego poznawania owoców i warzyw wykorzystanych do sporządzenia tych dań, oraz poznali ich właściwości odżywcze i prozdrowotne. Wszystkie smakołyki, pieczołowicie i starannie przygotowane według przepisów, podlegały degustacji i znikały bardzo szybko. Uczniowie na pewno zapamiętają, że jesienią też można przygotować kolorowe pyszne i zdrowe potrawy.
Urszula Niedźwiedź