Ułatwienia dostępu

Jesienne przysmaki kl I Spdp

oficjalna strona internetowa Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Zalutyniu

Jesienne przysmaki kl I Spdp

5 grudnia 2021 Bez kategorii 0

Jesień to pora roku, kiedy zbieramy większość warzyw i owoców aby przechować je  lub wykonać z nich przetwory  na zimę. Również jesienią możemy przygotować dania z sezonowych owoców i warzyw. Mogą to być zupy, przystawki i desery. W ramach zajęć przysposobienia do pracy nasi uczniowie nauczyli się  przygotowywać   następujące smakołyki:

z rumianych jabłek powstała pyszna szarlotka oraz ryż z jabłkami i cynamonem,

z cukinii  aromatyczne placuszki z dodatkiem mięty,

z pomarańczowej dyni kremowa zupa,

a z marchwi apetyczne ciasto marchewkowe.

Podczas zajęć kulinarnych uczniowie mieli możliwość wielozmysłowego poznawania  owoców i warzyw wykorzystanych do sporządzenia tych dań, oraz poznali ich właściwości odżywcze i prozdrowotne.  Wszystkie smakołyki, pieczołowicie i starannie przygotowane według przepisów, podlegały degustacji i znikały bardzo szybko. Uczniowie na pewno zapamiętają, że jesienią też można przygotować kolorowe pyszne i zdrowe potrawy.

Urszula Niedźwiedź

Skip to content