Święto Jabłek
W tym roku Światowy Dzień Jabłek w naszym Ośrodku obchodziliśmy 28 września. Z tej okazji uczniowie klasy I Szkoły Przysposabiającej do Pracy, na zajęciach z gospodarstwa domowego, upiekli pyszną szarlotkę oraz przygotowali bardzo zdrową sałatkę owocową. Sałatka była podana w ekologicznych i własnoręcznie wykonanych „ pucharkach”. Uczniowie podczas zajęć dowiedzieli się, jakie witaminy znajdują się w jabłkach i dlaczego warto je często spożywać. Najlepsze są nasze, polskie, ekologiczne owoce, a o nie u nas nie trudno. Polska jest największym w Unii Europejskiej i trzecim w świecie (po Chinach i USA) producentem jabłek.
Ważną informacją, godną zapamiętania jest fakt, że owoce należy jeść w całości, ponieważ skórka jabłka jest szczególnie bogata w substancje hamujące wzrost komórek nowotworowych. Owoce te można wykorzystać do kompotu, sałatki, soku, deseru, ciast czy potraw z mięsem.
Wspólnie wykonaną i upieczoną przez uczniów kl. I szarlotką podzieliliśmy się z cała społecznością szkolną. Wszystkim bardzo smakowała!
Uczniowie wykonali różnorodne prace plastyczne: wydzieranki, wyklejanki, kolorowanki z motywem owocu – jabłko. Na podsumowanie dnia zastanawialiśmy się wspólnie nad pytaniem:, Co wiemy o jabłku? Wspólnie wykonany plakat zawierał różnorodne odpowiedzi.
Światowy Dzień Jabłek zakończyliśmy odczytaniem wiersza Jan Brzechwy- „Entliczek, pentliczek….”.
Urszula Niedźwiedź